25 Ocak 2016 Pazartesi

Hücre Zarı ve Sitoplazma


Ökaryot Bir Hücre 3 Kısımdan Oluşur:

1-HÜCRE ZARI: Hücrenin en dışında yer alan ve hücreye şekil veren kısımdır. Hem bitkisel, hem hayvansal hücrelerde bulunur. Çift katlı, saydam, esnek, seçici ve geçirgendir.
Zarın kimyasal yapısını, yağlar, karbonhidratlar ve proteinler oluşturur.İki model gelişmiştir:

   1-Birim zar modeli: Madde alış verişini açıklayamadığı için kabul görmemiştir.
   2- Akıcı mozaik zar modeli: Hücre zarı iki sıra yağ molekülü arasında serbest olarak bulunan protein ve glikoproteinlerden oluşur. Madde alış verişi zar yüzeyindeki porlarla olur.


Hücre Zarından Geçebilen Maddeler: Küçük moleküller(glikoz,  aminoasit, su, madensel tuzlar), yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri, nötr moleküller(oksijen ve karbondioksit) dir.

Hücre Zarının Görevleri:

1- Hücreyi dış etkilerden korumak
2- Hücreye şekil vermek
3- Madde alış verişini sağlamak.

Hücre Çeperi: Bitkisel hücrelerde hücre zarının dışında bulunur. Selüloz adı verilen ölü bir maddeden yapılmıştır. Hücre duvarının selülozdan yapılmış olması, hücrenin madde alış verişini engellemez. Çünkü hücre duvarında porlar bulunur. Çeper cansız, dayanıklı, esnek olmayan, tam geçirgen ve selüloz yapıdadır.






2-SİTOPLAZMA: Hücre zarı ile çekirdek arasını dolduran ,renksiz, yarı saydam, yumurta akı kıvamında bir sıvıdır. Sitoplazma canlıdır ve hücrenin bütün hayatsal faaliyetleri burada oluşur. İçinde  büyük bir çoğunluğunu su oluşturur ama sudan başka ,organik, inorganik maddeler, organeller, madensel tuzlar, hormonlar ve vitaminler bulunur.


http://www.fenokulu.net/yeni/Fen-Konulari/Konu/Hucre-ve-Organeller_15.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder